Hittestress bij koeien?

Steeds vaker hebben koeien last van hittestress. Dat kan serieuze gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Het is dan ook van groot belang om hittestress te voorkomen. Roosterbevochtiging draagt hier aan bij.

Laat je gegevens achter
Ontvang vrijblijvend advies
Helpt de mestrobot
Helpt de
Mestrobot
Roosterbevochtiging zorgt ervoor dat de mest smeuïg blijft waardoor de mestrobot of mestschuif nooit meer vastloopt. De stalvloer blijft zo veilig en hygiënisch.
Volledig automatisch
Volledig
Automatisch
Het systeem kan volledig geautomatiseerd worden. Dat betekent dat het wtareverbuik geminimaliseerd wordt en je er geen omkijken meer naar hebt.
Extra verkoeling
Extra
Verkoeling
Roosterbevochtiging helpt om hittestress bij koeien te voorkomen, doordat de druppels van het systeem zorgen voor extra verkoeling voor het vee. De ligboxen blijven wel altijd droog.

Wat is hittestress?

Hittestress is een fenomeen dat de laatste jaren steeds vaker voorkomt in Nederland. Ongetwijfeld heb je gemerkt dat de koeien meer water drinken, minder voer eten en daardoor minder melk produceren bij hoge zomertemperaturen. Bovendien kan een te hoge staltemperatuur serieuze gezondheidsrisico’s voor de koeien met zich meebrengen. Het is daarom van groot belang om hittestress te voorkomen.

Roosterbevochtiging als oplossing voor hittestress

Veel stallen zijn al voorzien van ventilatoren, maar zodra de buitentemperatuur de 30°C passeert, neemt het effect hiervan af. Extra koelen met water is dan een uitstekende oplossing. Door een druppelsysteem boven de stalvloer te installeren, help je de koe om zijn lichaamstemperatuur op een gezond peil te houden. Doordat de druppels op de rug van de koeien vallen, wordt de lichaamstemperatuur uit de koe onttrokken bij de verdamping van het water.

Voorkom hittestress met roosterbevochtiging

Het druppelsysteem wordt uitsluitend boven de stalvloer gehangen, waardoor de ligboxen droog blijven. Bovendien blijven de uiers van de koe ook droog, omdat het water van bovenaf op de rug van de koe valt. Doordat het druppelsysteem wordt aangestuurd door een beregeningscomputer, schakelt het systeem automatisch in en uit waardoor het waterverbruik geminimaliseerd wordt. Zodoende is het energieverbruik vele malen lager dan wanneer je de stal zou koelen met een airconditioning systeem.

Vele anderen gingen je voor

Hittestress is een veel voorkomend probleem in de melkvee industrie. Voor dit probleem hebben vele veehouders inmiddels de oplossing gevonden in roosterbevochtiging. Wij hebben momenteel al meer dan 350 stallen mogen voorzien van deze oplossing voor hittestress. Nieuwsgierig naar het systeem? Wij kunnen je altijd in contact brengen met een enthousiaste collega in de buurt, zodat je daar een kijkje kunt nemen.

Veehouder locaties

Wat andere veehouders zeggen

Staat je antwoord er niet tussen?

Heb je een vraag over hittestress en heb je het antwoord nog niet gevonden? Neem dan contact met ons op of lees de veelgestelde vragen over roosterbevochtiging en hittestress.

De voordelen van roosterbevochtiging

Net als een sproeisysteem zorgt een druppelsysteem ervoor dat de hittestress bij koeien verminderd wordt. Echter, het druppelsysteem verbruikt aanzienlijk minder water dan een sproeisysteem. Het roosterbevochtigingssysteem wordt daarnaast aangestuurd door een beregeningscomputer waarmee je de stal kunt opdelen in zones en dus afhankelijk van de situatie kunt instellen. Zo kun je ook een bepaalde mestgang minder later bedruppelen dan de andere. Het druppelsysteem wordt uitsluitend boven de loopvloer gehangen, waardoor de ligboxen droog blijven. En omdat het druppelsysteem aan het dak hangt, blijven de uiers droog.

  • Laag in waterverbruik
  • Eenvoudig aan te sturen
  • Makkelijk onderscheid te maken in zones
  • Droge ligboxen
  • Droge uiers
Hittestress

Hittestress bij koeien voorkomen? Neem contact op

Naast ons druppelsysteem in de vorm van roosterbevochtiging, bieden wij ook andere systemen voor stalkoeling aan, zoals dakkoeling, lagedruk verneveling en voerhekkoeling. Ben je benieuwd welk systeem het beste past bij jouw situatie? Of wil je graag weten wat een compleet systeem zou kosten? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen een oplossing bieden voor iedere soort stal. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande stallen.