Informatie

Met het oog op het welzijn van de koe en het merkbaar opwarmende klimaat in Nederland, wordt er steeds meer ingezet op stalventilatie. Hoewel dit bijdraagt aan een beter stalklimaat, zorgt de combinatie van ventilatie en warmte ervoor dat de mest op de stalvloer steeds sneller opdroogt. Dit levert problemen op bij het wegschuiven van de mest waardoor er een gladde mestfilm achterblijft waar koeien over uit kunnen glijden. Ook kan het zover komen dat de mest dermate opgedroogd is dat deze niet meer weggeschoven kan worden en de mestrobot of mestschuif niet meer optimaal kan functioneren. Een enorme opeenhoping van opgedroogde mest is het gevolg.

Roosterbevochtiging als oplossing voor een schone en hygiënische stal

Roosterbevochtiging als de oplossing

Roosterbevochtiging is speciaal ontwikkeld om deze problemen voorgoed op te lossen. Door middel van een druppelsysteem worden de roostergangen structureel en gelijkmatig bevochtigd. Zodoende krijgt de mest niet de kans om op te drogen en kan bijvoorbeeld een mestrobot of mestschuif probleemloos zijn werk blijven doen. Het systeem wordt aangestuurd door een beregeningscomputer waardoor het volledig te automatiseren is. De computer maakt onderscheid in sectoren die uitsluitend het aantal nodige minuten per dag bedruppeld worden. Hierdoor wordt het waterverbruik geminimaliseerd en heb je er zelf geen omkijken naar.

Lage investering met hoge bedrijfszekerheid

Ons systeem voor roosterbevochtiging is een lage investering met een hoge bedrijfszekerheid. Zo is het system vele malen goedkoper en effectiever dan bijvoorbeeld een sproeisysteem op de mestrobot. Naast het feit dat een dergelijk systeem behoorlijk in de papieren kan lopen, krijgt het water nauwelijks de kans om in te weken. Met ons betaalbare druppelsysteem bevochtig je in enkele minuten een volledige stalvloer waarna het schoonmaken een fluitje van een cent is. Door de druppelleidingen optimaal te positioneren, blijven de ligboxen te allen tijde droog. In tegenstelling tot een sproeier, produceert een druppelleiding dikke waterdruppels die niet zomaar de ligboxen in waaien.

Extra verkoeling voor het vee

Een bijkomend voordeel van het druppelsysteem, is dat het op warme zomerdagen extra verkoeling biedt voor de koeien. We zien het vee dan ook regelmatig onder de druppels staan wanneer ze behoefte hebben aan extra verkoeling. Op deze manier draagt het systeem ook bij aan het tegengaan van hittestress waardoor het welzijn van de koe en de melkproductie op peil blijven.

Maatlat Duurzame Veehouderij

Wanneer je als veehouder investeert in een duurzame en milieuvriendelijke stal, kan dit financieel aantrekkelijk zijn. Zo wordt de ‘Maatlat Duurzame Veehouderij’ toegekend aan veestallen met een lagere milieubelasting en met maatregelen voor diergezondheid en -welzijn. Een dergelijke stal draagt zo bij aan de verduurzaming van de veehouderij. Met roosterbevochtiging voldoe je aan de eisen die de Maatlat Duurzame Veehouderij stelt van 01-01-2021 tot en met 31-12-2022. De toekenning op ons systeem is 5 punten in combinatie met een mestrobot of mestschuif.

Het hele jaar door een veilige en hygiënische stal

Met roosterbevochtiging ben je het hele jaar door verzekerd van een veilige, hygiënische stal met een optimale beloopbaarheid van de stalvloer. Zo blijven de koeien schoon, gezond en hoeven zij niet uit te glijden over achtergebleven mestfilm. Ga voor een degelijk, robuust en onderhoudsarm systeem dat écht werkt. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte aan.