Vastlopende Mestschuif?

Een mestschuif is ideaal om de roostergangen schoon te houden, totdat hij vastloopt. Droge, aangekoekte mest veroorzaakt dit probleem. Om kosten, ergernis en tijdverlies te voorkomen, is het systeem voor roosterbevochtiging de perfecte oplossing.

Laat je gegevens achter
Ontvang vrijblijvend advies
Helpt de mestschuif
Helpt de
Mestschuif
Met roosterbevochtiging zorg je voor een smeuïg blijvende mest en loopt de mestrobot of mestschuif nooit meer vast. De stalvloer blijft zo veilig en hygiënisch.
Volledig automatisch
Volledig
Automatisch
Het roosterbevochtigingsysteem is volledig geautomatiseerd. Waterverbruik wordt geminimaliseerd en je hebt geen omkijken meer naar dit systeem.
Extra verkoeling
Extra
Verkoeling
Roosterbevochtiging voorkomt hittestress bij koeien. De druppels van het systeem zorgen namelijk voor extra verkoeling voor het vee. De ligboxen blijven wel altijd droog.

Het probleem van een vastlopende mestschuif

Een mestschuif is tegenwoordig niet meer weg te denken uit een moderne stal. Het scheelt je een hoop tijd en arbeid wanneer je de mestschuif het vuile werk voor je op laat knappen. De keuze voor een mestschuif is dus gauw gemaakt. Echter, door een combinatie van warmte en ventilatie in de stal komt het steeds vaker voor dat de mestschuif vastloopt op droge, aangekoekte mest. Dit is uiteraard een grote ergernis die je het liefst wilt voorkomen.

De oplossing tegen droge mest

De oplossing is voor mestschuif die vastloopt is simpel: Roosterbevochtiging. Met dit systeem zal de stalvloer gelijkmatig en structureel worden bedruppeld. Door middel van een beregeningscomputer laat het systeem enkele keren per dag enkele minuten druppels op de roosters vallen. Hierdoor zal de mest nooit de kans krijgen om aan te koeken en kan de mestschuif probleemloos zijn werk blijven doen. Geen last meer van vastlopende mestschuiven dus!

Een slim druppelsysteem

Door gebruik te maken van slimme technologie kan het waterverbruik tot een minimum verkleind worden. Zo kan de stal verdeeld worden in zones. Per zone kan ingesteld worden hoe vaak en hoe lang er bedruppeld zal worden. Doorgaans hebben roostergangen in het midden van de stal namelijk minder bedruppeling nodig daar deze verder van de ventilatieschachten af zitten. Op die manier zal er nooit onnodig veel water verbruikt worden.

Droge ligboxen

Het is uiteraard niet de bedoeling dat de ligboxen nat worden tijdens de bevochtiging van de roosters. De druppelleidingen worden daarom op voldoende afstand van de ligboxen boven de roosters gehangen. Door de dikte en zwaarte van de druppels zullen deze in tegenstelling tot een sproeisysteem niet zomaar de ligboxen in waaien. De ligboxen van het vee blijven droog, terwijl de mestschuif zijn werk kan doen.

Vele anderen gingen je voor

Een vastlopende mestschuif is een veel voorkomend probleem in de melkveehouderij. Voor dit probleem hebben vele veehouders inmiddels de oplossing gevonden in Rooster Bevochtiging. Wij hebben momenteel al meer dan 350 stallen mogen voorzien van deze oplossing voor de vastlopende mestschuif. Nieuwsgierig naar het systeem? Wij kunnen je altijd in contact brengen met een enthousiaste collega in de buurt, zodat je daar een kijkje kunt nemen.

Veehouder locaties

Wat andere veehouders zeggen

Staat je antwoord er niet tussen?

Heb je een vraag over vastlopende mestschuiven en heb je het antwoord nog niet gevonden? Neem dan contact met ons op of lees de veelgestelde vragen over roosterbevochtiging en de vastlopende mestschuif.

De voordelen van het roosterbevochtigingsysteem

Net als een sproeisysteem zorgt een druppelsysteem ervoor dat de mestschuif zijn werk optimaal kan blijven doen. Het voordeel van een druppelsysteem ten opzichte van een sproeisysteem, is dat dit systeem aanzienlijk minder water verbruikt. De roosterbevochtiging kan daarnaast aangestuurd worden door een beregeningscomputer waarmee de stal opgedeeld kan worden in zones en deze dus afhankelijk van de situatie in te stellen zijn. Zo kun je de ene mestgang minder laten bedruppelen dan de andere. Het druppelsysteem wordt uitsluitend boven de loopvloer gehangen, waardoor de ligboxen droog blijven, omdat het druppelsysteem aan het dak hangt, blijven de uiers droog.

  • Laag in waterverbruik
  • Eenvoudig aan te sturen
  • Makkelijk onderscheid te maken in zones
  • Droge ligboxen
  • Droge uiers
Vastlopende mestschuif

Financieel voordeel

Naast deze voordelen, is er nog een belangrijk financieel voordeel voor de melkveehouder. De combinatie van een mestschuif en roosterbevochtiging levert namelijk 5 punten op bij de Maatlat Duurzame Veehouderij. Ons huidige systeem voldoet namelijk aan de eisen van 01-01-2021 tot en met 31-12-2022 die worden gesteld. Met roosterbevochtiging ben je in staat om een goed geventileerde stal schoon te houden met de mestschuif waardoor je bijdraagt aan diergezondheid en -welzijn. Aan een dergelijke stal kan financieel voordeel verstrekt worden.

Een vastlopende mestschuif voorkomen? Neem contact op

Wil je voorgoed afrekenen met aangekoekte mest en voorkomen dat de mestschuif vastloopt? Neem dan contact met ons op. Wij informeren je graag over de mogelijkheden en komen vrijblijvend langs op locatie om de situatie te bekijken. Het systeem is maatwerk waardoor het in iedere stal toegepast kan worden, zowel bij nieuwbouw als bestaande stallen. Wij staan graag voor je klaar.